Zo zie je in Google Analytics exact hoeveel sitebezoekers je influencer campagnes genereren

Google analytics getoond op een Macbook

Influencers zijn dé marketing hype van dit moment. En dan spreken we vooral over zogenoemde “micro influencers”, dit zijn (over het algemeen) de Instagram profielen met minstens 2 à 3000 volgers, en minder dan 50 000 (hangt een beetje af van welke bron je raadpleegt over micro influencers. 🙂

Maar wat vaak niet volledig duidelijk is (als klant), is wat het objectieve, meetbare effect nu is van deze campagnes. Oké je krijgt misschien (tijdelijk) wel meer bereik en naambekendheid. Maar wat is nu het tastbare, objectieve resultaat van die influencer campagne?

Dit is wat we met dit artikel (voor een deel) willen gaan oplossen en meer duidelijkheid willen scheppen in je data.

Meten is weten

Om de ROI (return on investment) te berekenen van gelijk wat (of het nu gaat over betaald adverteren op sociale media, influencers, of zelf maar een nieuwe website), is het belangrijk om op voorhand enkele duidelijke meetwaarden (metrics) te bepalen.

In het geval van influencer campagnes kan je verschillende metrics bepalen. Enkele van de meest gangbare zijn:

 • hoeveel bezoeken naar mijn website heeft dit opgebracht
 • hoeveel nieuwe volgers heb ik
 • heb ik nieuwe aankopen door deze campagne
 • ….

In deze blog post focus ik op het eerste: het aantal bezoeken op je website dat een influencer campagne genereert. Dus heel concreet, we proberen uit te vissen hoeveel bezoekers jou vinden via de influencer. In de meest gangbare campagnes zal de influencer (tijdelijk) je website in zijn bio plaatsen en ook eventueel de link vermelden in zijn posts. Hij/zij kan ook DM’s (privé berichten) versturen om extra zichtbaarheid te geven aan je link.

Google Analytics

Doorgaans zal je door de acties van de influencer meer bezoekers krijgen op je website. Als iemand dan klikt op die link die de influencer deelt, zal je dit zien in je Google Analytics dashboard. Het probleem is echter, dat Google automatisch al het verkeer vanuit Instagram bundelt in 1 verzameling. Al het verkeer dat dus vanuit Instagram komt, zal je als volgt zien in je dashboard:

voorbeeld van data uit een Google Analytics dashboard

Het probleem is dat het dus moeilijk wordt om het extra verkeer, dat afkomstig is van je influencer campagne, te onderscheiden van al het andere verkeer dat afkomstig is vanuit Instagram.

UTM-parameters

Om dit probleem op te lossen, gaan we werken met UTM-parameters.

UTM-parameters zijn eenvoudigweg tags die je toevoegt aan een URL. Wanneer er dan op de link wordt geklikt, worden de tags meegestuurd naar Google Analytics en daar apart bijgehouden. UTM parameters zijn toepasbaar op elke link, en dus niet afhankelijk van Instagram, Facebook of gelijk welk platform.

Met behulp van UTM-paramaters kan je dus zien hoeveel verkeer afkomstig is van één bepaalde account (of bv. van één specifiek Facebook bericht).

Je kan UTM-parameters bijvoorbeeld ook gebruiken in nieuwsbrieven, kosten per klik (CPC) campagnes, op uw blog … de mogelijkheden zijn eindeloos!

Welke UTM-parameters zijn er beschikbaar

Er zijn 5 beschikbare parameters die je kan toevoegen aan je links, maar er zijn er drie ‘verplicht’.

 • utm_source: hiermee definieer je de bron die het verkeer naar je website stuur. Hier zet je bijvoorbeeld Instagram
 • utm_medium: hiermee kan je zeggen vanaf welk medium het verkeer afkomstig is. Bijvoorbeeld: e-mail, social, nieuwsbrief…
 • utm_campaign: dit is de afzonderlijke naam van deze campagne. Bijvoorbeeld: zomer-solden
 • utm_term: hiermee kan je bepaalde zoekwoorden meesturen met de link, wordt voornamelijk gebruikt i.k.v. betaald adverteren (bv. Google Adwords).
 • utm_content: deze wordt meestal gebruikt om nog een onderscheid te maken tussen al de bovenstaande waarden. Wordt heel vaak gecombineerd in het kader van A/B testen. Bijvoorbeeld om te bepalen welke knoppen er het meest aangeklikt wordt binnen dezelfde email. Zo kan je dan bepalen welke het meest doeltreffende is.

Als je nog meer info rond de tags wilt, kan je altijd dit artikel van Google raadplegen.

Hoe gebruiken

Om UTM-parameters te gebruiken (bijvoorbeeld binnen het kader van Instagram), volstaat het om je link als volgt op te bouwen:

https://noladigital.be/?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=influencerA

Dus als we deze link ontleden:

 • Vanwaar komen de bezoekers (source): instagram
 • Hoe komen ze bij ons terecht (medium): via social
 • Waarom (of door wie) bezoeken ze ons (campaign): influencerA

Je kan overigens deze tool gebruiken van Google zelf om die link te bouwen. Een hele hoop minder gedoe ;-).

Je zal na 24u tot 48u de analytics zien

binnenkomen in je Google Analytics dashboard onder Acquisition -> Campaigns -> All Campaigns

Een voorstelling van Google Analytics waar je in de campaign tool de influencer campaigns kan terugvinden.

Wat doe je er nu mee?

Aan de hand van deze data, kan je dus bepalen wat de ROI is van je influencer campagne. Een klein (eenvoudig) voorbeeld:

Stel, je hebt een influencer geboekt voor €500. Dankzij deze campagne, heb je 1000 nieuwe bezoekers op je website gehad. Op deze manier kan je dus berekenen dat je per bezoeker, €0.50 hebt betaald.

Je kan dit bedrag dan vergelijken met bezoekers die afkomstig zijn van bijvoorbeeld Google Adwords. Zo kan je dan voor jezelf gaan uitmaken welke vorm van betaald adverteren jou voorkeur krijgt.

Hou er wel rekening mee, dat er ook een verschil kan zijn in de bezoekers. Daarmee bedoel ik, het is mogelijk dat mensen die door de influencer naar je website geleid worden meer geneigd zijn om je producten of diensten te kopen. Of vice-versa.

Staar je dus niet blind op de kost per bezoeker, maar breng hun hele traject in kaart!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *